Mellestraat

Beschrijving

Van de Pastoriestraat naar Lendelede toe. De oudste vermelding gaat terug tot 1760 en verwijst naar de heerlijkheid Melle zie de historische hoeve zogenaaamd "Ter Melle" (nummer 16), foncier van het leen en de heerlijkheid Melle, achterleen van Borborg. De huidige gebouwen dateren van 1935 en 1940.

De westelijke straatwand wordt beheerst door de gebouwen van het klooster met kapel van de zusters van liefde en de bijhorend schoolgebouwen. Ook verzorgende functie met de aanwezigheid van het rusthuis Ter Melle (nummer 15).

Tot de Tweede Wereldoorlog waren er 16 vlaszwingelarijen gevestigd zie nummer 46, woonhuis met vlasschuur van 1913; drie beuken onder zadeldaken. Nummer 24, bedrijfsgebouw met bijhorend woonhuis uit de jaren 1930, getypeerd door de rechthoekige vensters met afgeschuinde bovenhoeken en met kleine roedeverdeling in de bovenlichten. Ook verscheidene (vlas)schuren onder meer aansluitend bij het woonhuis onder meer nummers 99, 270, 279, maar ook dieper in gelegen en vaak getypeerd door een beglaasde muurnis met al dan niet behouden heiligenbeeld onder meer nummers 75, 81, 111, 148, 190 en 234-236. Tussen nummer 122 en 124, resten van een voormalige roterij.

Basisbebouwing: breedhuizen van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Eenvoudige bakstenen lijstgevels, al dan niet verlevendigd door muizendtandrfriezen onder meer nummers 13, 48, 62 en 271. Ook enkele bepleisterde gevels onder meer nummer 7.

Tal van arbeidershuizen, al doen niet gegroepeerd, van één bouwlaag onder pannen -geknikt- zadeldak onder meer nummers 78-84, 88-92, 224.
Ook enkele interbellumhuizen onder meer nummer 25 en 27 met fraai glas in lood in de bovenlichten.
Vanaf de Sint-Katharinastraat voornamelijk vrijstaande bebouwing en hoeves onder meer de sterk verbouwde hoeves nummer 387, zogenaamd " 't Spaans Hof". Historische hoeve aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en Atlas der Buurtwegen (1843) en nummer 459, zogenaamd "De Groene Boomgaard", met stalvleugel van 1841.

• Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Heule, nr. 163.
  • ROELSTRAETE J., CALLENS I., GHILGEMYN L., DECALUWÉ C., Heule, in Landelijk leven en hoevengids Groot Kortrijk, deel 6, Tielt, 1994, p. 124-126, 170-171.
  • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, 1986, Kortrijk, p. 325-327.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; De Leeuw, Sofie