Preshoekstraat

Beschrijving

Westelijke uitvalsweg met gebogen tracé, van de dorpskom naar Aalbeke. In 1629 de "Strate nar 't goet te Nieuwenhove" genoemd zie het huidige "Goed te Tollenaers". Vanaf 1827 "Preshoeckstraet".

Basisbebouwing: eenvoudige baksteenbouw uit eind 19de eeuw - begin 20ste eeuw. Overwegend verankerde lijstgevels van twee bouwlagen. Nummer 17-23: Eenheidsbebouwing van vijf arbeidershuizen; nummer 23 gaaf bewaard, overige huizen met gewijzigde muuropeningen. Nummer 28, enkelhuis van rode baksteen verlevendigd door middel van gele sierbaksteen voor rollagen, boven geblokte plint. Ook enkele arbeidershuisjes van één bouwlaag onder zadeldak onder meer nummer 25 en nummer 35 getypeerd door fries met uitgelengd dropmotief.

Voorts veel sociale woningbouw: nummers 91-135 en 92-102, twee aan twee gebouwde uniforme huizen, opgetrokken in 1966-67 door de Maatschappij Mijn Tehuis.

• VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 388-390.

Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline