Rekkemsestraat

Beschrijving

Belangrijke zuidwestelijke uitvalsweg met recht tracé van de Markebekestraat tot de Dronkaardstraat in Lauwe. Deel van de Romeinse weg Gent-Kortrijk-Rijsel-Atrecht, zie aanwezigheid van Romeinse graven. Oudste vermelding dateert uit de 12de eeuw. In 1628 werd de weg de "Herstrate" of "Straete van Cortryck nar Ryssel" genoemd, in de 17de eeuw was het "Chemin du Droncart" en in 1699 "Groote Straete naer Ryssel". In 1758 schreef men "Erwegh loopende van Curtrick naer Rissel" en in 1803 "Chemin nommé le Dronkaert". In de Atlas der Buurtwegen (1843) aangeduid als Buurtweg 1, "Dronkaertstraet" of "Herstraet" en omvatte toen ook de huidige Markebekestraat. In 1842 werd de weg door de aanleg van de spoorweg onderbroken en sinds 1910 werd het westelijk gedeelte de "Reckemstraat" genoemd, vervolgens werd het "Rekkemstraat" en sinds 1968 huidige benaming.

Dorpsstraat met overwegend woningen. Basisbebouwing: rijhuizen van één à twee bouwlagen, evenals enkele vrijstaande villa's. Tot Hemelrijkstraat eenzijdige bebouwing zie spoorweg. Tal van rijtjes arbeiderswoningen van één bouwlaag onder (geknikt) pannen zadeldak nummers 14-20, 73-79, 224, 257-261 en 265-273. Daarnaast burgerwoningen met eenvoudige bakstenen lijstgevels (nummers 195-199), vaak verfraaid door tandfriezen en/of sierbaksteen onder meer nummers 183, 188 en 203. Ook bepleisterde gevelparementen onder meer nummers 119 B-121: twee enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema, segmentboogvormige muuropeningen met typerende sluitsteen met festoen en borstwering met spiegels. Nummer 123-125, voormalige herberg in aansluitende bouwtrant; ruitvormige ankers.

Tal van voormalige woningen van (vlas)handelaars met typerende vlasschuren of opslagplaatsen: nummers 3, 11, 107 en 118 (wasserij). Ook de voormalige hoeve "Rotershof" (nummer 100-102), waar tot 1928 vlas werd geroot, thans verbouwd tot bedrijfsruimte.

Voorts verscheidene interbellumwoningen aansluitend bij de nieuwe zakelijkheid zie de strakke gevelbehandeling, platte daken en vensterregisters, onder meer nummer 57 naar ontwerp van Haesbrouck zie gevelsteen en nummer 95. Nummer 19-21, in ommuurde voortuin gelegen villa onder plat dak uit de jaren 1950-1960, tweewoonst met opmerkelijke kleurrijke inkompartijen.

Elektriciteitskabine van 1934, gevel geritmeerd door pilasters waartussen spaarvelden, afgelijnd door middel van segmentboogfriezen.

• VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 399- 400.

Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline