Rollegemkerkstraat

Beschrijving

Van de Rollegemplaats naar de Schreiboomstraat. In de 19de eeuw opgesplitst in de Marksestraat en de Sterreweg. Benaming Kerkstraat in gebruik vanaf 1930.
Straat met voornamelijk woonfunctie, o.m. nr. 15 en 34, panden met parement uit de jaren 1930; nr. 30-32, eenheidsbebouwing van één bouwlaag met bakstenen parement uit het begin van de 20ste eeuw. Nr. 16, voormalig winkelpand met gecementeerde lijstgevel.
Ook onderwijsfunctie: nr. 9, gemeenteschool, nr. 53, Sint-Theresiaschool en nr. 51, Medisch Pedagogisch Instituut De Kindervriend. Tevens sportcomplex "De Weimeersen" van 1982. Ook sociale woningbouw, m.n. 24 huizen door Maatschappij "Elk zijn Huis" van 1972.
Daarnaast verschillende boerenarbeidershuizen, o.m. nr. 98 verfraaid met bakstenen fries met uitgelengd dropmotief.

VAN HOONACKER E., duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 411-412.

Bron     : WVL5