Rollegemplaats

Beschrijving

Van de Aalbeeksestraat naar de Tombroekstraat. De benaming Plaetse wordt reeds gebruikt vóór 1762. Rollegemplaats in gebruik van 1981.
Trapeziumvormig plein rond de St.-Antoniuskerk met éénzijdige bebouwing. Uitzicht bepaald door de St.-Antoniuskerk en het Hof van Rolleghem. Wijziging van de kern van het dorpscentrum tussen 1961 en 1967 door de sloping van de 16de- eeuwse huizen, gebouwd op het vroegere kerkhof rond de kerk.
Voornamelijk woon- en commerciële functie, met verschillende herbergen o.m. nr. 9 z.g. "DE PLATSE". Voormalig politiek en administratief centrum van de gemeente met het oud gemeentehuis.

VAN HOONACKER E., duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 413-415.

Bron     : WVL5