Geografisch thema

Rollegemseweg

ID
7665
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7665

Beschrijving

Straat met bochtig tracé lopend van de Rollegemsestraat tot aan de Marionetten, deel van de oude weg Kortrijk-Luinge. In 1628 vermeld als "de Strate naer Corterijck", in 1700 als "Rolleghemstraete". Vanaf 1900 is de benaming Kortrijkstraat in gebruik, deze werd onderbroken door de aanleg van de A17, vanaf dan geld de benaming Rollegemseweg voor het gedeelte ten noorden van de autosnelweg.

Straat met voornamelijk woonfunctie met meerdere boerenarbeiderswoningen, onder meer nummers 72 en 76. Nummer 29, boerenarbeiderswoning of kleine hoeve bestaande uit woonhuis en aanpalend nutsgebouw.

  • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 415-416.

Bron: DE GUNSCH A. & METDEPENNINGHEN C. met medewerking van CALLENS T. & VAN DEN MOOTER M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortrijk, Deel IIA: deelgemeenten Aalbeke, Bellegem, Bissegem en Heule, Deel IIB: deelgemeenten Kooigem, Marke en Rollegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL5, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rollegemseweg [online], https://id.erfgoed.net/themas/7665 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.