Geografisch thema

Roodhuisweg

ID
7666
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7666

Beschrijving

Straat met verschillende zijstraatjes lopende van de Bellegemsestraat tot de Manpadstraat. De benaming komt voor vanaf de eerste helft van de 19de eeuw. Voorheen stond op de hoek van de Roodhuisweg en het Straatje, het hoogste punt van de gemeente, de Plaatsmolen. Molen opgetrokken in de 18de eeuw en afgebroken in 1927.

Voornamelijk woonfunctie met verschillende boerenarbeidershuizen, onder meer nummers 2-4, met vernieuwd parement. Daarnaast ook sociale woningbouw.

  • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 417.

Bron: DE GUNSCH A. & METDEPENNINGHEN C. met medewerking van CALLENS T. & VAN DEN MOOTER M. 2005-2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortrijk, Deel IA: stad Kortrijk, Straten A-K, Deel IB: stad Kortrijk, Straten L-Z, Deel IIA: deelgemeenten Aalbeke, Bellegem, Bissegem en Heule, Deel IIB: deelgemeenten Kooigem, Marke en Rollegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL5, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Roodhuisweg [online], https://id.erfgoed.net/themas/7666 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.