Sint-Katharinastraat

Beschrijving

Van de Mellestraat naar de Izegemsestraat en het centrum van het gehucht Sint-Katharina gelegen op de grens met Lendelede. Straat aangelegd in 1890.
Secundaire uitvalsweg getypeerd door gegroepeerde rijbebouwing.
Basisbebouwing: arbeiderswoningen en kleinere burgerwoningen teruggaand tot het eind van de 19de eeuw. Breedhuizen van één à twee bouwlagen onder pannen -geknikt- zadeldak. Nr. 103, met behouden schrijnwerk cf. luiken. Nr. 112-114, eenheidsbebouwing van twee enkelhuizen.
Typische boerenarbeidershuizen van één bouwlaag met aanpalende (vlas)schuur o.m. nrs. 85-89 met typerend muurnisje in de schuur. Ook enkele grotere vlasschuren met bijhorend woonhuis uit de jaren 1920-1930, nrs. 104 en 124.
Ook enkele typische interbellumwoningen o.m. nrs. 94 en 96. Nr. 38/Wittestraat, voormalige herberg De Beiaard cf. opschrift.

VAN HOONACKER E., duizend Kortrijkse straten, 1986, Kortrijk, p. 449-450.

Bron     : WVL5