Steenstraat

Beschrijving

Van de Heulsekasteelstraat naar de Mellestraat. Gebogen tracé met knik naar het oosten ter hoogte van de Heulebosstraat. Overwegend arbeiderswoningen o.m. nrs. 7, 28, 30, 42 (1924), 44, 72, 74, 95, 98 en 99. Breedhuizen onder pannen, al dan niet geknikte, zadeldaken. Bakstenen lijstgevels vaak verfraaid door muizentandfriezen en/of gele sierbaksteen.
Ook enkele kleine arbeiderswoningen, dwars op de straat ingeplant o.m nr. 93 en nr. 118 met opkamertravee. Ook enkele kleinere burgerwoningen o.m. nr. 97 getypeerd door poorttravee met erboven beglaasde muurnis in omlijsting van gele baksteen; nr. 158 getypeerd door muizentandfries en licht vooruitspringende deurtravee met beglaasde muurnis. Nr. 49, dwars op de straat ingeplant arbeidershuisje met vernieuwd parement. Zijgevel met jaarankers 167(?)8. Tal van (vlas)schuren met typisch muurnisje o.m. nr. 127 (links ervan), nr. 138, nr. 164 en nr. 165 met dieper in resten van voormalige roterij cf. schoorsteen.

RIJKSARCHIEF KORTRIJK, Gemeentearchief Heule, nr. 164.

Bron     : WVL5