Van de Heuleplaats naar de Kortrijksestraat. Aangelegd in 1936-1937 en aanvankelijk Zuidstraat genaamd. Op de plaats van de laan was tot in het begin van de 20ste eeuw het "gangske" gelegen: een wegeltje met 23 verspreide arbeiderswoningen van één bouwlaag.
Basisbebouwing: burgerwoningen van twee à drie traveeën en twee à drie bouwlagen onder plat of zadeldak onder meer nummer 12 met contrasterende bepleistering van de begane grond en nummer 59 met imposant portaal. Nummer 60 met typisch erker op de begane grond. Nummer 77-79, aansluitend bij de architectuur uit het begin van de 20ste eeuw zie gebruik muizentandfries en gele sierbaksteen.
Nummer 21-25, reeks van burgerwoningen uit de jaren 1940 als vereenvoudigde interpretatie van de zogenaamd Anglo-normandische bouwstijl zie puntgevel en de lichtvooruitspringende muurvlakken op de bovenverdieping. Ook verschillende loodsen.
VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, 1986, Kortrijk, p. 473-474.
Bron: DE GUNSCH A. & METDEPENNINGHEN C. met medewerking van CALLENS T. & VAN DEN MOOTER M. 2005-2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortrijk, Deel IA: stad Kortrijk, Straten A-K, Deel IB: stad Kortrijk, Straten L-Z, Deel IIA: deelgemeenten Aalbeke, Bellegem, Bissegem en Heule, Deel IIB: deelgemeenten Kooigem, Marke en Rollegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL5, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; De Leeuw, Sofie Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stijn Streuvelslaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/7675 (geraadpleegd op ).