Walleweg (Bellegem)

Beschrijving

Van de Bellegemplaats naar de Munkendoornstraat. Genoemd naar heerlijkheid van Walle, de belangrijkste heerlijkheid van Bellegem. Reeds in 1768 "Walle Straete", cf. landboek. Van 1901 tot 1981 Statiestraat, wegens aanwezigheid van station van buurtspoorweg Kortrijk-Moeskroen. Huidige benaming vanaf 1984.
Ten zuiden, in aansluiting bij de dorpskern, typerende rijbebouwing, verder naar platteland lintbebouwing en hoevebouw. Typerende 19de-eeuwse bebouwing, o.m. nr. 54/ Priesteragestraat, huis met afgeschuinde hoektravee; nr. 52, dubbelhuis van één bouwlaag. Ook nr. 70-72, arbeiderswoningen van één bouwlaag waarvan nr. 72 met vernieuwd parement. Nr. 4, dubbelhuisje van één bouwlaag met parement van ca. 1900 met geglazuurde baksteen voor rollagen en versierde tegels. Nr. 7, met eind 19de- begin 20ste-eeuwse driedelige houten winkelpui.

VAN HOONACKER E., duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 529.

Bron     : WVL5