Watermolenwal (Watermolen)

Beschrijving

Van de Izegemsestraat naar de Hoge weg. Straat met gebogen tracé. Vormt het centrum van het gehucht Watermolen.
Tot de 19de eeuw was deze weg de kortste verbinding tussen Heule-Watermolen en Heule. In 1930 Bostaardvoetweg, later Watermolenstraat en vanaf 1981 Watermolenwal.

Ten noorden van de Heulebeek, bevond zich oorspronkelijk een watermolen (zie naamgeving). De molen werd reeds vermeld in 1284 en was eigendom van de graaf d' Ennetière. In 1979 werd het molenhuis aangekocht door het stadsbestuur en in 1983-1984 ingericht als Cultureel- en jeugdcentrum.

• VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, 1986, Kortrijk, p. 532-533.

Bron: DE GUNSCH A. & METDEPENNINGHEN C. met medewerking van CALLENS T. & VAN DEN MOOTER M. 2005-2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortrijk, Deel IA: stad Kortrijk, Straten A-K, Deel IB: stad Kortrijk, Straten L-Z, Deel IIA: deelgemeenten Aalbeke, Bellegem, Bissegem en Heule, Deel IIB: deelgemeenten Kooigem, Marke en Rollegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL5, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; De Leeuw, Sofie