A. Stocletlaan

Beschrijving

Zogenaamd naar de medestichter en eerste voorzitter van de beheerraad van de aluminiumfabriek Sidal N.V.

Vrij lange straat in het zuidwesten van de gemeente, vertrekkend van aan de spoorlijn Brussel-Antwerpen, naar Rumst; ten zuiden gekenmerkt door een concentratie van industriële complexen op de rechter oever van de Nete; onder meer Sidal N.V., een aluminium verwerkend bedrijf gesticht in 1946, ter plaatse van een vroegere nikkelfabriek; het bedrijf bestaat uit drie afdelingen, de gieterij, de walserij en de extrusie; de watertoren aan de Nete dateert van 1960 en bestaat uit een schotelvormige kuip op betonnen steunen; de N.V. Papeteries de Belgique, gegroeid uit de Papeteries anversoises G. Moorrees & Cie, en opgericht in 1932, voor het vervaardigen van duplexkarton en wit kwaliteitspapier voor bedrukking; hieruit ontstond in 1962 de nieuwe afdeling Transpac, een verpakkingsbedijf voor het leggen van plasticfilm op karton en papier; N.V. Scott Continental tenslotte werd opgericht in 1965 voor het vervaardigen van hygiënisch en huishoudelijk papier. Architecturaal gezien gaat het om een concentratie van functionele, bakstenen gebouwen, uit de eerste helft van de twintigste eeuw, ingeplant op de rechter-Nete-oever; de meeste gebouwen werden aangepast en/of uitgebreid in functie van de ontwikkeling van de bedrijven.

• S.N., Duffel nu, p. 88-91.
  • VAN CRAENENBROECK W., Eenheid in verscheidenheid. Watertorens in België, Brussel, 1991, p. 122.