Aalbeeksestraat

Beschrijving

Straat met recht tracé van Rollegemplaats tot Lampestraat, uitvalsweg richting Aalbeke. Weg aangelegd in 1890, deels gebetonneerd in 1953.
De basisbebouwing klimt op tot het einde van de 19de eeuw, begin 20ste eeuw en bestaat voornamelijk uit arbeidershuizen. Eenvoudige baksteenbouw van twee à drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, hier en daar verfraaid met gele en zwarte sierbaksteen, o.m. nrs. 2-6, 8, 34, 79-81 en 157. Ook gecementeerde gevels, o.m. nr. 86. Daarnaast verschillende voorbeelden van één bouwlaag, o.m. nrs. 37, 49 en 59-61. Ook tal van interbellumwoningen, o.m. nr. 19 en 44.

VAN HOONACKER E., duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 16.

Bron     : WVL5