Gasthuisstraat

Beschrijving

Straat die haaks aansluit op de Zuidstraat, ten zuiden ervan. Naamgeving naar het zogenaamde "Sint-Jans Gasthuis" uit de jaren 1920 (zie infra zonder nummer). Dit gasthuis werd hier na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd ter vervanging van het op 20 december 1914 vernietigde gasthuis aan de Markt. Het nieuwe gasthuis en de zogenaamde "Gasthuiswijk" errond werden ongeveer gebouwd op de plaats van de in 1919 gesloopte "Gasthuismolen".

Aaneengesloten bebouwing van kleine burgerhuizen uit de jaren 1920-1930 onder meer nummer 9 met inslag van de nieuwe zakelijkheid, parement van sierbaksteen en geglazuurde tegeltjes.

• DE BAEKE S., Terugblik: Lo, Pollinkhove, Reninge, Noordschote, Beelden die spreken, Veurne, 1992, p. 15, 20, 21, 22.

Auteurs: Vanneste, Pol