Geografisch thema

Hazewind

ID
7700
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7700

Beschrijving

Klein gehucht ontwikkeld op het kruispunt van de Grote Beverdijkbeek en de vroegere kronkelende weg Lo-Nieuwkapelle. Reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als "Haesewyndeken" en als "Haesewind hameau" op de Atlas der Buurtwegen (ca. 1843). Midden 19de eeuw, cf. kaart van Ph. Vandermaelen (1850), worden Lo en Nieuwkapelle (Diksmuide) ten noorden van de voormalige weg van een nieuwe verbindingsweg (huidige N 364) voorzien die ten noorden van het gehucht een stompe knik maakt. Het tracé Nieuwkapelle-Hazewind langs de Grote Beverdijkbeek bleef tot op de dag van vandaag behouden als Hazewind en Hazewindstraat (grondgebied Nieuwkapelle). Het kronkelende tracé Hazewind-Lo daarentegen verdween geleidelijk aan in de tweede helft van de 19de eeuw, cf. kaart van het Militair Cartografisch Instituut (1883 en 1911). Nr. 10: laag gecementeerd woonhuis onder zadeldak, achtergevel met één opkamertravee onder verhoogd lessenaarsdak.


Bron     : Vanneste P. met medewerking van Missiaen H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Lo-Reninge, Deelgemeenten Lo, Noordschote, Pollinkhove en Reninge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL14, (onuitgegeven wekdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Café in den Hazewind

 • Omvat
  Hoeve Koude Schuere

 • Omvat
  Hoeve met losse bestanddelen

 • Omvat
  Hoeve, steenbakkerij Brikerie

 • Is deel van
  Lo


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hazewind [online] https://id.erfgoed.net/themas/7700 (Geraadpleegd op )