Ooststraat

Beschrijving

* Rechte weg tussen de Breydelstraat (Markt) en de Kruisstraat/ Kloefhoek/ Hazewind. Vormt samen met l.g. straten een verbindingsweg naar het dorp Nieuwkapelle (Diksmuide). Het westelijk gedeelte van de Ooststraat ligt binnen de historische stadskern (de gedempte stadwomwalling) van Lo en was van oudsher aan beide zijden bebouwd (cf. Ferrariskaart van 1770-1778 en primitief percelenplan van ca. 1835). Dit deel is op het primitief percelenplan aangeduid als "Rue de Nieuvecapelle". Het oostelijk gedeelte van deze straat (buiten de stadskern) heette voorheen de Diksmuidse Keiweg en was voor de Eerste Wereldoorlog quasi onbebouwd (cf. Atlas der Buurtwegen ca. 1843, detail plan nr. 11).

De Ooststraat wordt zwaar getroffen door de vijandelijke beschietingen van de Eerste Wereldoorlog. Deze straat wordt dan ook voornamelijk gekenmerkt door traditionele wederopbouwarchitectuur van de jaren 1920. Buiten de historische stadsomwalling aan de zuidzijde, enkele bewaarde lijstgevels uit de tweede helft van de 19de eeuw (cf. Ooststraat nrs. 23-25-27), deze bebouwing wordt voor het eerst aangegeven op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut van 1883. Er tegenover stonden kleine arbeidershuizen. Na de Eerste Wereldoorlog verkochten landeigenaars aan het oostelijk deel van de straat gelegen akkers als landbouwgrond, waarop ruime huizen gebouwd worden: typische wederopbouwpanden uit de jaren 1920, maar ook huizen met inslag van de art deco of de nieuwe zakelijkheid.

In 1905 werd aan de noordzijde van de straat (buiten de historische stadskern) een patronaatsgebouw gebouwd door toedoen van priester M. Mouraux (cf. Ooststraat rechts van nr. 40). Ook de gemeenteschool (cf. Ooststraat nr. 58) werd gebouwd in het eerste decennium van de 20ste eeuw.

De even huisnummers t.e.m. nr. 24 en de oneven huisnummers t.e.m. nr. 19 zijn gelegen binnen het beschermd stadsgezicht van Lo (M.B. van 23.11.1994), wat ongeveer overeen komt met de historische stadskern.

DEBAEKE S., Terugblik: Lo, Pollinkhove, Reninge, Noordschote, Beelden die spreken, Veurne, 1992, p. 31, 37, 38, 39.

Auteurs : Agentschap Onroerend Erfgoed