Geografisch thema

Oude-eiermarkt

ID: 7708   URI: https://id.erfgoed.net/themas/7708

Beschrijving

Plein ten westen van de Sint-Pieterskerk. Van oudsher vormt dit plein een deel van het kerkhof rond de kerk. Na de Eerste Wereldoorlog wordt de dubbele huizenrij met kleine huisjes ten westen (zie primitief percelenplan circa 1835) niet heropgebouwd. Hiermee verdwijnt de Oude Eiermarktstraat, op het primitief percelenplan aangeduid als "Rue du Bouillon". Kerkhof met markerende ommuring van de na de Eerste Wereldoorlog. Deze muur is afgezet met platanen (ten westen) en knotlindes (ten noorden). De Oude-eiermarkt is opgenomen in het beschermd stadsgezicht (M.B. 23.11.1994). De voormalige kapelanie - het huidige gemeentehuis - is het meest markerende gebouw aan de Oude-eiermarkt. Hierbij sluit links een brandweerkazerne uit de jaren 1960-1970 aan.


Bron     : Vanneste P. met medewerking van Missiaen H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Lo-Reninge, Deelgemeenten Lo, Noordschote, Pollinkhove en Reninge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL14, (onuitgegeven wekdocumenten).
Auteurs :  Vanneste, Pol
Datum  : 2005


Relaties

 • Is deel van
  Stadskern Lo

 • Omvat
  19de-eeuwse stadswoning

 • Omvat
  Kapelanie

 • Omvat
  Ommuurd kerkhof met herdenkingskapel

 • Omvat
  Parochiekerk Sint-Petrus

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Oude-eiermarkt [online] https://id.erfgoed.net/themas/7708 (Geraadpleegd op 19-01-2021)