Geografisch thema

2de Genielaan

ID
7712
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7712

Beschrijving

Rechte straat in het verlengde van de Rabbelaresteenweg richting Lo-centrum aansluitend op de Willem van Loolaan. Aangelegd in het midden van de 19de eeuw als verlengde op de eveneens rechtgetrokken Rabbelaresteenweg, cf. kaart van Ph. Vandermaelen (ca. 1850). Benaming verwijst naar de geniesoldaten van de 2de legerafdeling die te Lo een belangrijke rol hebben gespeeld tijdens de Eerste Wereldoorlog, cf. gedenkteken links van nr. 13.

Tweede Genielaan nrs. 3-12: rijtje arbeiderswoningen van één bouwlaag onder mansarde- en zadeldaken uit de tweede helft 19de eeuw/ eerste helft 20ste eeuw, nr. 3 met bewaard schrijnwerk en nr. 7 verhoogd met halve bouwlaag.


Bron     : Vanneste P. met medewerking van Missiaen H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Lo-Reninge, Deelgemeenten Lo, Noordschote, Pollinkhove en Reninge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL14, (onuitgegeven wekdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

  • Omvat
    Gedenkteken voor gesneuvelde geniesoldaten van de 2de legerafdeling

  • Omvat
    Hoeve

  • Is deel van
    Lo


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: 2de Genielaan [online] https://id.erfgoed.net/themas/7712 (Geraadpleegd op 25-01-2021)