Weststraat

Beschrijving

Korte rechte straat en uitvalsweg tussen de Breydelstraat en de Hogebrugstraat. Op het primitief percelenplan (circa 1835) samen met de hoger genoemde straten aangeduid als "Rue de L'ouest" vanaf de Markt tot de Lovaart. De overgang tussen de Weststraat en de Hogebrugstraat wordt gemarkeerd door de Westpoort en de zogenaamde "Caesarsboom". De bebouwing van de hele straat is opgenomen in het stadsgezicht (M.B. 23.11.1994).

Aaneengesloten lintbebouwing van kleine burgerhuizen, grotendeels met 19de-eeuwse kernen. Deze straat werd dan ook veel minder getroffen door de vernietigingen van de Eerste Wereldoorlog dan de andere straten in het centrum van Lo. Breedhuizen van twee à vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Meestal eenvoudige lijstgevels met een bakstenen parement, ook enkele bepleisterde gevels (zie nummers 1, 2). Tevens enkele panden uit de wederopbouwperiode (zie nummers 28 en 34). Nummer 14, een verbouwd burgerhuis, bewaart een 17de- of 18de-eeuwse kelder zie de geprofileerde kelderramen.

Auteurs: Vanneste, Pol