Burgweg

Beschrijving

Lange kronkelende weg doorheen Pollinkhove, vanaf de Lindestraat in het zuiden van Pollinkhove, over de Romanestraat, tot aan de grens met Sint-Rijkers (Alveringem) in het noorden alwaar de weg als Klarewal doorloopt tot Alveringem. Op het primitief percelenplan (ca. 1835) reeds aangeduid als "chemin appellé Burg Weg". Deze straat wordt voornamelijk gekenmerkt door verspreide bebouwing van hoeves met losstaande bestanddelen (onder meer nr. 50, nr. 59). Ter hoogte van het dorpscentrum, klein boerenarbeidershuis annex wagenmakerij (cf. infra nr. 17). Voorts recente villabouw aan de straat ( vanaf ca. jaren 1990).

Een kasteeltje ter hoogte van huidige Kasteelstraat (nieuwe verkaveling) zou na de Eerste Wereldoorlog verdwenen zijn, cf. aanduiding van enkele omwalde sites ten oosten van de Burgweg op het primitief percelenplan (ca. 1835) en de Atlas der Buurtwegen (ca. 1843).

Voorts verspreide hoevebouw. Burgweg nr. 59: hoevetje van het langgestrekte type, in zijn huidige vorm uit eind 19de eeuw/ begin 20ste eeuw. Ter hoogte van Burgweg nr. 60 (afgebroken hoeve zogenaamd "Roode Poort" cf. naambord), een achttal oude eiken als afboording van de weg.

Burgweg nr. +29 is gelegen aan de Doelweg en wordt besproken onder Doelweg z.nr.