Geografisch thema

Pollinkhovestraat

ID
7731
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7731

Beschrijving

De Pollinkhovestraat is een rechte dorpsstraat van de Vaartstraat naar het zuiden van het dorp alwaar ze verder loopt in de Lindestraat en de Lindesteenweg (landelijk gebied). Voorheen liep deze weg ten noorden dood op de omwalde site van de pastorie (cf. Pollinkhovestraat nr. 3) en het kerkhof alwaar de straat afgesloten werd door een herberg (cf. prentbriefkaart). Op het primitief percelenplan (ca. 1835) aangeduid als "Place d' armes". In 1844 (cf. mutatieschets) werd de straat om de herberg heen doorgetrokken tot de Vaartstraat. Bij de bouw van het gemeentehuis (1955, cf. nr. 1) werd de daarvoor reeds gedeeltelijk gedempte omwalling volledig gedempt en de straat rechtgetrokken tot aan de Vaartstraat.

Dorpsstraat met aaneengesloten bebouwing van arbeidershuizen en kleine burgerhuizen, voornamelijk uit de 19de eeuw. Een à twee bouwlagen, sommige huizen kregen in de loop der jaren een bijkomende verdieping en een nieuw parement. Het houtwerk van sommige panden refereert nog aan de traditionele kozijnconstructies onder meer nr. 6 en nr. 29 (cf. infra) dit in samenhang met rechthoekige muuropeningen onder strek. Nrs. 43-45 met bewaarde gootlijsten op klossen. Pollinkhovestraat nr. 5: huis met zaal Concorde uit de jaren 1950, het achtergelegen industrieel gebouw (een voormalige brouwerij ?) dateert vermoedelijk uit het einde van de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw. Het einde van de straat wordt gemarkeerd door de gemeenteschool uit de jaren 1860 (nr. 39, cf. infra) en een kapelletje en twee linden bij de erftoegang van de achteringelegen hoeve (nr. 42, cf. infra).

DEBAEKE S., Terugblik: Lo, Pollinkhove, Reninge, Noordschote, Veurne, 1992, p. 63.


Bron     : Vanneste P. met medewerking van Missiaen H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Lo-Reninge, Deelgemeenten Lo, Noordschote, Pollinkhove en Reninge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL14, (onuitgegeven wekdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Arbeidershuis uit laatste kwart van de 19de eeuw

 • Omvat
  Boerenarbeidershuis uit de 19de eeuw

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Gedenkteken slachtoffers Eerste en de Tweede Wereldoorlog

 • Omvat
  Gemeentehuis van Pollinkhove

 • Omvat
  Gemeenteschool

 • Omvat
  Hoeve en Mariakapelletje

 • Omvat
  Parochiekerk Sint-Bartholomeus

 • Omvat
  Pastorie Sint-Bartholomeusparochie

 • Is deel van
  Pollinkhove


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pollinkhovestraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/7731 (Geraadpleegd op )