Geografisch thema

Hoflandstraat

ID
7741
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7741

Beschrijving

Kronkelende landelijke weg met verspreide hoevebouw, haaks op de Oostvleterenstraat en in zuidelijke richting uitlopend op de Woestenstraat. Als tracé reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Historische naamgeving naar de "Hoflandt meulen", als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart en op de Atlas der Buurtwegen (ca. 1843). De molen werd wellicht tijdens de Eerste Wereldoorlog ontmanteld en niet meer heropgebouwd.

'Hofland' verwijst mogelijk ook naar de voormalige heerlijkheid Hofland. Op de mutatieschets van 1879 "Hofland in Laetschip" als plaatsaanduiding bij Hoflandstraat nr. 6. De historische hoeve aan de Hoflandstraat nr. 7 is verbouwd, maar bewaart een 19de-eeuws bakhuis van het tweeledige type.


Bron     : Vanneste P. met medewerking van Missiaen H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Lo-Reninge, Deelgemeenten Lo, Noordschote, Pollinkhove en Reninge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL14, (onuitgegeven wekdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Belgische militaire begraafplaats

 • Omvat
  Hoeve met losse bestanddelen

 • Omvat
  Hoeve Scoone Heide

 • Is deel van
  Reninge


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoflandstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/7741 (Geraadpleegd op 25-01-2021)