Geografisch thema

Nieuwstraat

ID
7747
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7747

Beschrijving

Kronkelende landelijke weg met verspreide hoevebouw in het verlengde van de Kruisboomstraat (Oostvleteren) en haaks aansluitend op de Zuidschotestraat. Als tracé reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). De benaming "Nieuwe Straete" (vermelding van de naam in verkoopsdocument van het "Marchiennegoed" in de Franse periode cf. Sint-Corynstraat nr. 2) of "Nieuwe Land Straete " cf. kaart Militair Cartografisch Instituut (1861), verwijst wellicht naar een ontbossing van de omgeving ten nadele van het zogenaamde "Kelnaers Bosch" dat op het laatste kwart van de 18de eeuw nog manifest aanwezig is op het grondgebied van Woesten cf. de Ferrariskaart. Ook de huidige benaming "Boshoek" voor dit gebied, cf. de stafkaart van 1982, verwijst naar deze vroeger bosrijke omgeving.

RIJKSARCHIEF BRUGGE, Frans Fonds, Plakbrieven bundel 626 (arrondissement Ieper), plakbrief nr. 43.


Bron     : Vanneste P. met medewerking van Missiaen H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Lo-Reninge, Deelgemeenten Lo, Noordschote, Pollinkhove en Reninge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL14, (onuitgegeven wekdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Hoeve met losse bestanddelen

 • Omvat
  Hoevetje

 • Omvat
  Molenaarswoning

 • Is deel van
  Reninge


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Nieuwstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/7747 (Geraadpleegd op 06-05-2021)