Peperstraat

Beschrijving

Smalle dorpsstraat vanaf de Dorpplaats tot de Zuidschotestraat, met zicht op de Sint-Rectrudiskerk (zie Dorpplaats zonder nummer). Het noordelijk gedeelte van de Ieperstraat is gelegen binnen het beschermd dorpsgezicht (M.B. 23.11.1994), dit tot en met klassengebouw van het klooster van de zusters Annuntiaten (zie Ieperstraat nummer 7). Aaneengesloten dorpsbebouwing met eenvoudige arbeidershuizen - meestal uit de jaren 1920 - van drie à vijf traveeën en één, of soms twee bouwlagen, in een aantal gevallen met markerende poorten. Nummer 1, op de hoek met de Dorpplaats vormt een meer uitgewerkt pand aansluitend bij de bebouwing van de Dorpplaats (zie infra nummer 1). Deels bewaarde parementen en houtwerk (onder meer nummers 1, 3, 5, 6, 13 zie infra).

• LAMPAERT R., Reninge onder vuur, Koksijde, 2002, p. 146.

Auteurs: Vanneste, Pol