Geografisch thema

Tempelare

ID
7752
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7752

Beschrijving

Onderdeel van de N8 Veurne-Ieper. Het circa 1780 tot stand gekomen gekasseide traject Hoogstade-Oostvleteren, waaronder dus ook Tempelare, kreeg in 1786-1788 op initiatief van de magistraat van de kasselrij Veurne-Ambacht een verlenging richting Veurne. Het volledige tracé van de steenweg Veurne-Ieper werd echter pas circa 1820 voltooid en is als dusdanig als "Route de Furnes à Ypres" op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) aangegegeven. De benaming is afgeleid van de "Tempelaer molen" (zie infra nummer 1).

  • TIMPERMAN M., Kasselrij Veurne op nieuwe wegen 1775-1788, planning en uitvoering van de oudste steenwegen van Veurne-Ambacht, in De Gidsenkring, jg. 27, nr. 3, 1989, p. 4-38.

Bron: VANNESTE P. met medewerking van MISSIAEN H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Lo-Reninge, bestaande uit deelgemeenten Lo, Noordschote, Pollinkhove en Reninge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL14, onuitgegeven wekdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve

  • Omvat
    Hoeve met losse bestanddelen

  • Omvat
    Mariakapel

  • Omvat
    Vakwerkhoeve

  • Is deel van
    Reninge


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Tempelare [online], https://id.erfgoed.net/themas/7752 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.