Geografisch thema

Bolwerkstraat

ID
7760
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7760

Beschrijving

Deze straat ontleent haar benaming aan de ligging ter plaatse van de vroegere stadsomwalling, die vanaf 1851 werd ontmanteld. Op de kadasterkaart van Popp van circa 1860 is de straat bijgevolg nog volledig onbebouwd.

Gelegen ten oosten van het centrum, vormt ze thans de verbinding tussen de Leuvensestraat en de Franklin Rooseveltlaan. De noordzijde van de straat wordt gekarakteriseerd door de relatief monumentale inplanting van het Vredegerecht, voorheen een herenhuis, dat later werd ingericht als meisjeskostschool met naderhand aangebouwde turnzaal van de befaamde Brusselse architect Victor Horta (nummer 25). Op de achterliggende percelen wordt thans een polyvalent Cultureel Centrum voorzien, zogenaamd "Het Bolwerk" naar ontwerp van projectbureau Sigma N.V. met integratie van de vermelde turnzaal als balletzaal.


Bron     : Kennes H. met medewerking van Steyaert R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2005


Relaties

  • Omvat
    Meisjeskostschool Les Peupliers

  • Omvat
    Stedelijk badhuis

  • Is deel van
    Vilvoorde


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Bolwerkstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/7760 (Geraadpleegd op 09-05-2021)