Gemeentestraat

Beschrijving

Oorspronkelijk enkel het gedeelte tussen de Gemeenteplaats en de houten Netebrug, in het verlengde van de Handelsstraat op de linker oever. Heden rechthoekig omlopende straat in Duffel-West, nabij de Nete-overgang en deels parallel met de Nete. Inplanting van het gemeentehuis ten zuidwesten. Tot de Eerste Wereldoorlog bevond het gemeentehuis zich op de plaats van de huidige nummer 2 in wederopbouwstijl; in 1914 volledig vernield en heropgebouwd aan de overzijde van de straat.

Westelijke zijde eertijds "Gemeenteplaats" modo "Grote Markt" met voor het gemeentehuis, beeld van 1881 van de Duffelse taalkundige Cornelius Kiliaan door de Antwerpse beeldhouwer P.J. De Cuyper, ingehuldigd in 1882, doch wegens de verkeersdrukte in 1910 overgebracht naar het plein voor de Sint-Martinuskerk en in 1982 naar de Hondiuslaan. Vrij heterogene lintbebouwing, voornamelijk uit de 20ste eeuw.

De houten brug tussen Gemeentestraat en Handelsstraat was lange tijd het handelscentrum vanwege de aanvoer via de Nete. Voor de beschrijving van de brug, zie Handelsstraat.

• S.N., Duffel toen, p. 68-69.
  • MATHYS G., Kornelis Van Kiel (Kilianus) befaamde letterkundige der XVIe eeuw, Lier, 1908, p. 16.