Geografisch thema

Jan Blockxstraat

ID
7774
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7774

Beschrijving

Deze straat, genoemd naar de componist Jan Blockx (1851-1912), vormt een verbinding tussen de Hendrik I-Lei en de Groenstraat. Omwille van de ligging ten noordoosten van het centrum, in een gedeelte dat pas na Wereldoorlog I systematisch werd volgebouwd, wordt deze, overigens vrij korte straat getypeerd door doorsnee-architectuur uit het interbellum: middelgrote burgerhuizen met erkers in de vaak bredere venstertravee. Sporadisch vertonen ze een lichte art-deco-inslag, echter beperkt tot het toepassen van geometrische motieven op de penanten of in het ijzerwerk en in de afwerking van de muuropeningen. De nummers 32 en 36 zijn twee opmerkelijke realisaties uit de jaren 1950 naar ontwerp van architect Lucien Engels in samenwerking met Roger De Winter.


Bron     : Kennes H. met medewerking van Steyaert R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Villa

 • Omvat
  Woning Libeer van 1954

 • Omvat
  Woning Spruyt van 1954

 • Is deel van
  Vilvoorde


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Jan Blockxstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/7774 (Geraadpleegd op )