Handelsstraat

Beschrijving

Eertijds deel uitmakend van de Lange Nieuwstraat en aansluitend op de houten brug over de Nete, de enige verbinding met Duffel-West. De brug werd na de Eerste Wereldoorlog verder stroomafwaarts heropgebouwd (zie bewaarde bruggenhoofden) en na de Tweede Wereldoorlog nogmaals verder naar het zuiden verplaatst (zie huidige brug van 1951, Onze-Lieve-Vrouwlaan.

De omgeving groeide uit tot een belangrijk handelscentrum met talrijke winkels en herbergen, waaraan de straat sinds 1934 haar nieuwe benaming te danken heeft. Achter het huidige nummer 1 bevond zich eertijds de brouwerij-mouterij Sint-Niklaas (19de eeuw).

Heden L-vormige straat in Duffel-Oost, vertrekkend aan de Onze-Lieve-Vrouwlaan, nabij de nieuwe Netebrug van 1951 en bij het begin parallel verlopend met de Nete; ter hoogte van nummer 1 maakt ze een hoek van 90 en loopt verderop uit op de vroegere Graanmarkt. Gekenmerkt door lintbebouwing met enkele bewaarde handelshuizen, uit eind 19de - begin 20ste eeuw.

• S.N., Duffel toen, p. 91, 107.