Geografisch thema

Marius Duchéstraat

ID
7784
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7784

Beschrijving

Straat ten noordwesten van het centrum als verbinding tussen de Mechelsesteenweg en de Radiatorenstraat. Benaming ontleend aan Marius Duché, een Londense reder die in het begin van de jaren 1890 Usine Blieck, een beenderlijmfabriek in Vilvoorde, overnam. De straat werd aangelegd in 1907 als resultaat van een samenwerkingsakkoord tussen de stad Vilvoorde en de "S.A. de Vilvorde Usines Duché". De woningen werden gebouwd voor de werknemers in opdracht van de fabriek. Thans wordt de straat nog steeds gekarakteriseerd door een heterogene arbeidersbebouwing uit de eerste helft van de twintigste eeuw: overwegend rijhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken.

 • CALDERON A., Historiek der straten van Vilvoorde, Leuven, 1993, p. 87-88.

Bron     : Kennes H. met medewerking van Steyaert R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2005


Relaties

 • Omvat
  PB Gelatins met bewaarde turbinehal van 1919

 • Omvat
  Stadswoning

 • Omvat
  Twee stadswoningen

 • Is deel van
  Vilvoorde


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Marius Duchéstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/7784 (Geraadpleegd op 09-05-2021)