Geografisch thema

Olmstraat

ID
7788
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7788

Beschrijving

Lange straat, vertrekkend aan de Bolwerkstraat in het oosten van het centrum en verder lopend in noordelijke richting tot het centrum van het gehucht Far West. Een gedeelte van de straat was voorheen de zogenaamde "Rietdijk"; de onmiddellijke omgeving bestond immers uit laag gelegen gronden die regelmatig onderliepen; als bescherming hiertegen werden rieten dijkjes gebouwd. Aan het einde van de straat lag in 1438 de leprozerie "Ter Biezen", die ook nog voorkomt op het stadsplan van Jacob van Deventer van 1550.

De huidige bebouwing bestaat voornamelijk uit gegroepeerde homogene arbeidershuisjes voornamelijk uit de eerste helft van de twintigste eeuw, onder meer de nummers 72, 74, 76 en 78. Bij het begin van de straat bevond zich tot voor kort een rij arbeidershuisjes (nummers 1-27) in spiegelbeeldschema, twee traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, die opklommen tot de eerste helft van de negentiende eeuw; deze huisjes werden gesloopt eind jaren 1990 voor de realisatie van het Cultureel Centrum Bolwerk op de achterliggende percelen ten noorden van de Bolwerkstraat; bij de inventarisatie in de zomer van 2002 lag het terrein braak.

 • CALDERON A., Historiek der straten van Vilvoorde, Leuven, 1993, p. 241.

Bron     : Kennes H. met medewerking van Steyaert R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Gegroepeerde arbeidershuizen

 • Omvat
  Gegroepeerde arbeiderswoningen

 • Omvat
  Gekoppelde eengezinswoningen

 • Omvat
  Woningen

 • Is deel van
  Vilvoorde


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Olmstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/7788 (Geraadpleegd op )