Geografisch thema

Parkstraat

ID
7789
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7789

Beschrijving

Gebogen straat die het Stationplein verbindt met de Schaarbeeklei via de zuidoostelijke zijde van het Hanssenspark, ook wel Stadspark genoemd. De verklaring van de benaming ligt voor de hand: de rechterzijde wordt immers ingenomen door het park en verderop liggen een aantal flatgebouwen uit de jaren 1980 van de Inter-Vilvoordse Maatschappij voor Huisvesting, voorheen "De Vilvoordse Haard". De linkerzijde vertoont bij het begin een vrij heterogene lintbebouwing met enkele in het oog springende rijhuizen uit het tweede kwart van de twintigste eeuw, zoals de art-decogetinte nummers 33, 43 en 45, uit de jaren 1930, alle naar ontwerp van de Vilvoordse architect Henri Doms. Tegenover nummer 91 staat een attribuut van het straatmuseum. Verderop nog een aantal flatgebouwen uit de jaren 1960.

 • EGELS P., Grondstof, stof tot nadenken. Vilvoorde en de metaalrevolutie, Brochure Open Monumentendag 2001, p. 44.

Bron     : Kennes H. met medewerking van Steyaert R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2005


Relaties

 • Omvat
  Bedrijfsgebouw

 • Omvat
  Burgerhuis van 1935

 • Omvat
  Excenterpers (straatmuseum)

 • Omvat
  Hanssenspark

 • Is deel van
  Vilvoorde


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Parkstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/7789 (Geraadpleegd op 24-06-2021)