Peter Benoitstraat

Beschrijving

Deze straat, vernoemd naar de componist Peter Benoit (1834-1901), vormt een verbinding tussen de Hendrik I-Lei en de Groenstraat. Omwille van de ligging ten noord-noordoosten van het centrum, in een gedeelte dat pas na de Eerste Wereldoorlog systematisch werd volgebouwd, wordt deze, overigens vrij korte straat getypeerd door doorsnee-architectuur uit het interbellum. Middelgrote burgerhuizen met erkers in de vaak bredere venstertravee; sporadisch vertonen ze een lichte art-deco-inslag, echter beperkt tot het toepassen van geometrische motieven en in de afwerking van de muuropeningen zoals in nummer 21, volgens kadastrale gegevens geregistreerd in 1935. De nummers 13, 37 (1938, zie plint) en 43, volgens kadastrale gegevens van 1936, zijn typische realisaties uit de jaren 1930 naar ontwerp van de Vilvoordse architect Henri Doms, zie plintinscriptie.