Geografisch thema

Riddersstraat

ID
7791
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7791

Beschrijving

Rechte verbindingsstraat tussen de Jean-Baptist Nowélei en de Trooststraat. Het gaat hier om één van de oudere straten van Vilvoorde die in 1441 bekend stond als de "Coestraete". De herkomst van de huidige naamgeving blijft nog een discussiepunt: volgens J. Verbruggen zou de naam verwijzen naar een verblijfplaats van ridders die de stad moesten verdedigen, volgens geschiedkundige Meskens zou het eerder gaan om de aanwezigheid van een onderkomen voor ridders op doorreis.

Bij de inventarisatie in de jaren 1970 waren nog een aantal éénlaagse huisjes aanwezig, namelijk nummers 33 tot en met 59; ze maakten deel uit van de boerderij van het klooster van Onze-Lieve-Vrouw ten Troost. Enkel het aangepaste nummer 33 bleef bewaard; bij verbouwingswerken zou hier het jaartal 1694 aangetroffen zijn op een balk. De overige huisjes werden gesloopt en vervangen door kleine flatgebouwen met sociaal karakter van de Inter-Vilvoordse Maatschappij voor Huisvesting.

 • CALDERON A., Historiek der straten van Vilvoorde, Leuven, 1993, p. 27.

Bron     : Kennes H. met medewerking van Steyaert R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Dienstgebouw van een brouwerij

 • Omvat
  Eénlaagshuisje

 • Omvat
  Sint-Rochuskapel

 • Is deel van
  Vilvoorde


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Riddersstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/7791 (Geraadpleegd op )