Geografisch thema

Trooststraat

ID: 7797   URI: https://id.erfgoed.net/themas/7797

Beschrijving

Smalle, geknikte straat in het centrum, als verbinding tussen de Leuvensestraat en de Franklin Rooseveltlaan. De benaming werd ontleend aan de imposante aanwezigheid van het karmelietessenklooster op de hoek met de Leuvensestraat, zie nummer 2. De rechtse straatzijde wordt trouwens volledig ingenomen door de muur en enkele gebouwen van dit complex. Tot in 1641 vormde de Trooststraat één rechte lijn met de Witherenstraat; in dat jaar verkreeg de abdis immers de toelating om het tracé van de Trooststraat te laten aanpassen, zodat er plaats vrijkwam om het klooster uit te breiden. Het vroegere verloop van de straat wordt thans onder meer ingenomen door het zusterkoor.


Bron     : Kennes H. met medewerking van Steyaert R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2005


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Trooststraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/7797 (Geraadpleegd op 19-01-2021)