Witherenstraat

Beschrijving

Verbindingsstraat tussen de Leuvensestraat ter hoogte van de Troostkerk en de Stationlei. De huidige benaming werd ontleend aan de norbertijnen of witheren die van 1648 tot 1794 in deze straat een refugium bezaten. Voorheen ook "Steenwech", Theresianenstraat (1869-1934) en Brusselsestraat genoemd. Thans wordt de straat gekarakteriseerd door een heterogene lintbebouwing met een aantal panden uit het tweede kwart van de twintigste eeuw zoals de beeldbepalende eenheidsbebouwing, nummers 13-17, op de hoek met de Schapulierenstraat, waar de nummers 1, 2, 3, 4 en 5 qua uitzicht hierop aansluiten; volgens kadastrale gegevens dateren deze panden van 1931.

• CALDERON A., Historiek der straten van Vilvoorde, Leuven, 1993, p. 380-381.