de Bavaylei

Beschrijving

Eenzijdig bebouwde straat langs de spoorlijn Brussel-Antwerpen, vertrekkend aan de Leuvensesteenweg en eindigend bij het zogenaamde Schoewevergebied, één van de weinige nog resterende agrarische landschappen van Vilvoorde, waarvan al een gedeelte verdween door de verlenging van de Woluwelaan in de jaren 1980. De huidige benaming van de straat dateert van 1924 en werd ontleend aan de familie de Bavay, die verantwoordelijk was voor de stichting en de uitbouw van de Tuinbouwschool in deze straat (nummer 116), dit naar aanleiding van het 75-jarige bestaan van de school.

Het begin van de straat rechts bestaat uit rijhuizen uit het einde van de negentiende of de eerste helft van de twintigste eeuw, her en der onderbroken voor de inplanting van bedrijfsgebouwen. Het einde van de straat vertoont een aantal residentiële villa's uit dezelfde periode en de gebouwen van de Tuinbouwschool met de omringende gronden. De linkse straatzijde is volledig ingenomen door de spoorwegberm en is in het begin afgezet met een bomenrij.

• CALDERON A., Historiek der straten van Vilvoorde, Leuven, 1993, p. 3-74.