Leuvensesteenweg (Vilvoorde)

Beschrijving

De Leuvensesteenweg, in oorsprong een gedeelte van een oude Romeinse verbindingsweg tussen de Schelde en de Rijn, ligt in het verlengde van de Leuvensestraat, een van oudsher drukke handelsstraat in het centrum, die vertrekt aan de Grote Markt en verder loopt in zuidoostelijke richting tot aan de spoorlijn Brussel-Antwerpen, waar de naam verandert in Leuvensesteenweg. Het was ook tussen de Leuvensesteenweg en de Woluwe dat in de dertiende eeuw het begijnhof werd opgericht; in 1469 gaf Karel de Stoute een aantal Luikse karmelietessen de toelating om zich te vestigen in dat begijnhof, waar ze vanaf 1470 samenwoonden met en zelfs gedeeltelijk de plaats innamen van de begijnen. Tijdens de godsdiensttroebelen in 1578 werd het hof omwille van strategische redenen volledig afgebroken en verhuisden de karmelietessen naar Mechelen; ze keerden terug naar Vilvoorde in 1586 en vonden een onderkomen in de Leuvensestraat. De begijnen echter vestigden zich in de nabijheid van de Onze-Lieve-Vrouw-van-Goede-Hoopkerk. Op de plaats van het oorspronkelijke begijnhof werd in 1633 de kapel van Stee(n)voort gebouwd.

Drukke uitvalsweg met beperkte heterogene lintbebouwing en enkele resten van oudere bedrijfsgebouwen (zoals de nummers 11-17 uit de eerste helft van de twintigste eeuw), doch voor het grootste gedeelte gemarkeerd door de uitgestrekte inplanting (12,5 ha waarvan 7,4 ha bebouwd) van de vroegere Levisfabrieken, één van de belangrijkste verfproducenten van België, sedert 1878 gevestigd in Vilvoorde, in 1985 overgenomen door de Nederlandse Chemiegroep AKZO.

• CALDERON A., Bedrijven en werkgelegenheid gedurende de XXste eeuw in Vilvoorde 1894-1994. Deel II, Vilvoorde, 2000, p. 49, 338-339.