Geografisch thema

Leuvensesteenweg (Vilvoorde)

ID
7811
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7811

Beschrijving

De Leuvensesteenweg, in oorsprong een gedeelte van een oude Romeinse verbindingsweg tussen de Schelde en de Rijn, ligt in het verlengde van de Leuvensestraat, een van oudsher drukke handelsstraat in het centrum, die vertrekt aan de Grote Markt en verder loopt in zuidoostelijke richting tot aan de spoorlijn Brussel-Antwerpen, waar de naam verandert in Leuvensesteenweg. Het was ook tussen de Leuvensesteenweg en de Woluwe dat in de dertiende eeuw het begijnhof werd opgericht; in 1469 gaf Karel de Stoute een aantal Luikse karmelietessen de toelating om zich te vestigen in dat begijnhof, waar ze vanaf 1470 samenwoonden met en zelfs gedeeltelijk de plaats innamen van de begijnen. Tijdens de godsdiensttroebelen in 1578 werd het hof omwille van strategische redenen volledig afgebroken en verhuisden de karmelietessen naar Mechelen; ze keerden terug naar Vilvoorde in 1586 en vonden een onderkomen in de Leuvensestraat. De begijnen echter vestigden zich in de nabijheid van de Onze-Lieve-Vrouw-van-Goede-Hoopkerk. Op de plaats van het oorspronkelijke begijnhof werd in 1633 de kapel van Stee(n)voort gebouwd.

Drukke uitvalsweg met beperkte heterogene lintbebouwing en enkele resten van oudere bedrijfsgebouwen (zoals de nummers 11-17 uit de eerste helft van de twintigste eeuw), doch voor het grootste gedeelte gemarkeerd door de uitgestrekte inplanting (12,5 ha waarvan 7,4 ha bebouwd) van de vroegere Levisfabrieken, één van de belangrijkste verfproducenten van België, sedert 1878 gevestigd in Vilvoorde, in 1985 overgenomen door de Nederlandse Chemiegroep AKZO.

 • CALDERON A., Bedrijven en werkgelegenheid gedurende de XXste eeuw in Vilvoorde 1894-1994. Deel II, Vilvoorde, 2000, p. 49, 338-339.

Bron     : Kennes H. met medewerking van Steyaert R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2005


Relaties

 • Omvat
  Achterin gelegen villa

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Chicoreifabriek Auguste Rayé met directeurswoning

 • Omvat
  Eclectisch getint ensemble

 • Omvat
  Kapel van Steenvoort

 • Omvat
  Stadswoning

 • Is deel van
  Faubourg

 • Is gerelateerd aan
  Leuvensesteenweg (Peutie)


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Leuvensesteenweg (Vilvoorde) [online] https://id.erfgoed.net/themas/7811 (Geraadpleegd op 22-06-2021)