Geografisch thema

Haesendonckstraat

ID
7816
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7816

Beschrijving

Eén van de oude straten van Houtem, gelegen in het centrum van het gehucht als onderdeel van de oost-westas die de verbinding vormt tussen Vilvoorde-centrum en Steenokkerzeel-Perk. Verspreide, heterogene bebouwing uit de negentiende en de twintigste eeuw; het deels gesloopte nummer 10, een typische dorpswoning, draagt nog de jaarankers (18)91. Voorts beeldbepalende inplanting van twee historische hoevecomplexen uit de achttiende eeuw, met name de "Steenblockhoeve" en het "Monnikhof", respectievelijk ten noordoosten en ten zuidwesten van een driehoekig, grasplein, mogelijk een voormalige dries.


Bron     : Kennes H. met medewerking van Steyaert R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Hoeve Monnikhof

 • Omvat
  Monument der Gesneuvelden

 • Omvat
  Steenhoeve

 • Is deel van
  Houtem


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Haesendonckstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/7816 (Geraadpleegd op )