Haesendonckstraat

Beschrijving

Eén van de oude straten van Houtem, gelegen in het centrum van het gehucht als onderdeel van de oost-westas die de verbinding vormt tussen Vilvoorde-centrum en Steenokkerzeel-Perk. Verspreide, heterogene bebouwing uit de negentiende en de twintigste eeuw; het deels gesloopte nummer 10, een typische dorpswoning, draagt nog de jaarankers (18)91. Voorts beeldbepalende inplanting van twee historische hoevecomplexen uit de achttiende eeuw, met name de "Steenblockhoeve" en het "Monnikhof", respectievelijk ten noordoosten en ten zuidwesten van een driehoekig, grasplein, mogelijk een voormalige dries.