Verder verloop van de gelijknamige straat op Vilvoorde-Faubourg en in oorsprong een onderdeel van de eeuwenoude verbinding tussen de Schelde en de Rijn.
Tussen de Leuvensesteenweg en de Woluwe werd in de dertiende eeuw een begijnhof opgericht; in 1469 gaf Karel de Stoute een aantal Luikse karmelietessen de toelating om zich te vestigen in dat begijnhof, waar ze vanaf 1470 samenwoonden met en zelfs gedeeltelijk de plaats innamen van de begijnen. Tijdens de godsdiensttroebelen in 1578 werd het hof omwille van strategische redenen volledig afgebroken en verhuisden de karmelietessen naar Mechelen; ze keerden terug naar Vilvoorde in 1586 en vonden een onderkomen in de Leuvensestraat. De begijnen echter vestigden zich in de nabijheid van de Onze-Lieve-Vrouw-van-Goede-Hoopkerk. Op de plaats van het oorspronkelijke begijnhof, eertijds grondgebied Peutie, thans grondgebied Vilvoorde, werd in 1633 de kapel van Stee(n)voort gebouwd, (Vilvoorde-Faubourg, Leuvensesteenweg nummer 200).
Bron: KENNES H. met medewerking van STEYAERT R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Kennes, Hilde Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Leuvensesteenweg (Peutie) [online], https://id.erfgoed.net/themas/7829 (geraadpleegd op ).