Geografisch thema

Kapelstraat

ID
7848
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7848

Beschrijving

De kapelstraat behoort tot het gehucht Veldhoven, dat door de aanleg van de Zuid-Willemsvaart in 1821-26 in twee werd gesplitst. Veldhoven was tijdens het Ancien Régime één van de vijf kwartieren van Bocholt, met een eigen burgemeester. Het gehucht ontstond als een rivierdalnederzetting op de valleiwand van de Veldhoverbeek waarschijnlijk in de 7de of 8ste eeuw. De kern van het gehucht wordt gevormd door de Veldhovenstraat, thans aan de overkant van het kanaal.

De kapel van Veldhoven lag aan een belangrijk verkeersknooppunt van de wegen naar Hamont en Weert (NL). Hier lag de afspanning Het Amsterdams Koffiehuis. De familie van den Steen wordt vanaf 1633 vermeld als rentmeester van de kapel. In het eerste gedeelte van de Kapelstraat, in het gemeentecentrum, werden in 1944 een dertigtal woningen afgebrand bij de aftocht van de Duitse troepen.

 • BLOEMEN H., Bocholt, Reppel: dorpsmonografie, Hasselt, 1986, pagina's 142-145.

Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Hoeve met losstaande bestanddelen

 • Omvat
  Kapel van Veldhoven

 • Omvat
  Mitrailleurbunker 22f Grensstelling kanaal Bocholt-Herentals

 • Is deel van
  Bocholt


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Kapelstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/7848 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.