Kapelstraat

Beschrijving

Zogenaamd naar de onmiddellijke nabijheid van de kapel Onze-Lieve-Vrouw van Goede Wil, sedert 1948 parochiekerk (zie Bruul). Gelegen in Duffel-Oost en eertijds één der volkswijken van de gemeente, zogenaamd "Duivelshoek". De verbreding bij het begin van de straat was eertijds de "Varkensmarkt".

Heden verbindingsstraat tussen Handelsstraat en Onze-Lieve-Vrouwlaan, met lintbebouwing van handelshuizen en eengezinswoningen, voornamelijk twee, soms drie bouwlagen uit 19de en 20ste eeuw. Vele panden werden voorzien van een nieuw parement en aangepaste muuropeningen. Nummer 33 heeft een bewaarde winkelpui, bovenaan met art-decogetint glas in lood (tweede kwart 20ste eeuw). In de omgeving van de Bruul bleven een aantal dorpswoningen van één bouwlaag bewaard, doch meestal in aangepaste versie. Een gevelplaat aan nummer 20 verwijst naar de ouderlijke woning van Cornelis Van Kiel of Kilianus, een vermaard Duffels taalkundige; deze plaat werd aangebracht in 1929 naar aanleiding van de vierhonderdste verjaardag van zijn geboorte (zie ook Hondiuslaan, waar zijn standbeeld zich bevindt).

• S.N., Duffel toen, p. 107.