Tot 1882 liep de Velterbeek open door de stad, via de Nieuwstadpoort en de Nieuwstadstraat over de Markt, waar zij aan de overgang Kloosterstraat-Hoogstraat samenvloeide met de Boneputterbeek. Op de markt bevond zich, zeker vanaf 1532, een waterput, die in 1760-62 door een monumentale pomp werd vervangen; deze verdween in 1938. In de eerste helft van de 19de eeuw bevond zich op de markt de likeurstokerij van weduwe Ghijsen-Gillis (nummer 8). De markt is een klein plein, dat gedomineerd wordt door het volume van het stadhuis aan de noordoostelijke zijde.
MAES S.F., De geschiedenis van Bree. De gemeente van de oudste tijden tot aan de Franse Revolutie, 1952, pagina's 60-65; 210.
Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout. Auteurs: Schlusmans, Frieda Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)