Geografisch thema

Nieuwstadpoort

ID
7886
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7886

Beschrijving

De Nieuwstadpoort is de straat die, buiten de stadswal, toegang gaf tot de zuidwestelijke stadspoort. Deze buurt werd ingenomen door een vlak buiten de wallen gelegen gehucht, Nieuwstad, die de Nieuwstadpoort, Nieuwstadweg, Conenstraat, Cosijnsstraat en Velkuilenstraat omvatte; het was een geürbaniseerde nederzetting uit de late middeleeuwen, de linkerkant ervan was voorheen grondgebied Beek en behoorde aan de abdij van Thorn, de rechterkant lag op het grondgebied Gerdingen. Nieuwstad wordt in 1469 vermeld als novum oppidum de Gerdingen. De heer van Gerdingen was ook heer van Nieuwstad, en er bestond voor Gerdingen en Nieuwstad een afzonderlijke schepenbank, en een laatschepenbank voor Nieuwstad. In de Cosijnsstraat lag circa 1691 een kluis, die in 1741 naar het Joostengoed in Beek wordt overgebracht.

  • MAES S.F., De geschiedenis van Bree. De gemeente van de oudste tijden tot aan de Franse Revolutie, 1952, pagina's 104, 265.

Bron     : Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties

  • Omvat
    Dorpswoning en burgerhuis in second empire

  • Is deel van
    Bree


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Nieuwstadpoort [online] https://id.erfgoed.net/themas/7886 (Geraadpleegd op )