Sint-Rochuslaan

Beschrijving

Van het Volksplein naar de Doorniksesteenweg. Aangelegd in 1905, volgt het tracé van de voetweg z.g. Gierigaardweg of Buurtweg 42. Naam verwijst naar de nabijgelegen Sint-Rochuskerk. Basisbebouwing: rijwoningen opgetrokken door handelaars in de eerste helft van de 20ste eeuw. Breedhuizen van twee à drie traveeën en twee à drie bouwlagen onder pannen zadeldaken. Vaak kelderverdieping en verhoogde begane grond. Bakstenen lijstgevels verfraaid door het gebruik van siermetselwerk en/of gekleurde sierbaksteen: o.m. nr. 4, nr. 6-8, nr. 16, nr. 20, nr. 61, nr. 82-84, nr. 83 van 1911, nr. 85-93 van 1912, met typerende dakvensters, nr. 101-105, nr. 115, van 1912 met borstwering van cementtegels. Tevens tal van woningen met behouden schrijnwerk met gekleurd glas in de bovenlichten o.m. nrs. 74, 75, 76, 77, 107 en 111-113.

VAN HOONACKER E., duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 455.

Bron     : WVL5