Guido Gezellestraat

Verbindingsstraat met recht tracé tussen de Roeselare- en Toekomststraat.

Straatbeeld overwegend bepaald door kleine burgerwoningen van twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Rijbebouwing, maar ook vrijstaande woningen. Oudste bebouwing teruggaand tot circa 1900. Ook verschillende huizen uit het intebellum met eenvoudige bakstenen lijstgevel onder meer nummer 30 met typerende beglaasde muurnis en nummer 32 en nummer 69 met granitolateien en nummers 75-77 met aflijnende muizentandfries. Voorts ook woningen uit de jaren 1950 en recente bebouwing.

Tal van voormalige vlashandelaarswoningen met typerende laaddeur of -vensters onder meer nummer 27 met typerend beglaasd muurnisje boven de deur; nummer 29 met vernieuwd schrijnwerk; nummer 67 en nummer 88 met granito lateien en typische beglaasde muurnis met heiligenbeeld.
Nummer 65 a, monumentale schuur uit de jaren 1940-1950 met typische puntgevel met beglaasde muurnis.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie