Leopoldstraat

Beschrijving

Eertijds zogenaamd Molenstraat, naar de aanwezigheid van de molen van Tongerlo of "den Grooten Duffelaar", een banmolen die reeds vermeld wordt in 1404 en maalde voor rekening van de prelaat van Tongerlo; circa 1889 overgebracht naar Ranst, waar hij verdween in 1958.

Gelegen in het centrum van Duffel-West en tegelijkertijd in het verlengde van de Kerkstraat. Lintbebouwing van eengezinswoningen, overwegend twee bouwlagen onder zadeldaken, vanaf 1910-1920. Sommige met typisch decoratieve verwerking van gekleurde baksteen, onder meer nummers 56-62, 66. Enkele verspreide woningen uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.

Watertoren op de hoek met de Merodestraat, ongeveer ter plaatse van de voormalige molen; even verder de ingang tot het gemeentelijk kerkhof, dat zich uitstrekt langsheen de rechter zijde van de Merodestraat, geopend in 1909 ter vervanging van het kerkhof rondom de Sint-Martinuskerk (zie Kerkstraat).

• S.N., Duffel toen, p. 87.