Kortrijkstraat

Beschrijving

Rijksweg N8, belangrijke uitvalsweg met opritten naar de autowegen A17/E403. Lange straat met licht gebogen tracé, vertrekkend van de Grote Makt en lopende tot in de Kortrijkse deelgemeente Bissegem. Straat behorend tot het historisch stratenpatroon, zie Ferrariskaart (1770-1778). De bebouwing klimt op tot in de 19de eeuw, maar het straatbeeld wordt voornamelijk bepaald door gevels uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Ook verschillende woningen met vernieuwde parementen en nieuwbouw.

Hoofdstraat met overwegend commerciële functie met handelswoningen, herbergen en buurtwinkels. Opvallende aanwezigheid van vlasnijverheid: verschillende handelswoningen getypeerd door poorttravee met daarboven een laadluik of -venster waarachter respectievelijk vlaskamer en vlaszolder, onder meer nummer 94 met aangepaste muuropeningen.

Daarnaast ook woonfunctie met grote sociale verscheidenheid; vanaf de Spoorwegstraat tot aan de oprit van de autoweg gedomineerd door arbeiderswoningen en kleinere burgerwoningen; naar het straateinde toe ook verschillende alleenstaande burgerhuizen en villa's.
Ook typerende bebouwing eigen aan een uitvalsweg met onder meer grootwarenhuizen, garages en enkele kleinere bedrijven. Het straateinde vormt tevens de scheiding tussen industriezone noord en zuid.

Naar het straateinde toe wordt de noordzijde bepaald door de regionale luchthaven Kortrijk-Wevelgem en tal van voormalige vliegtuigloodsen, nu in gebruik als bedrijfsgebouw, onder meer loodsen tegenover de Vollanderstraat, nu in gebruik door Pullmaflex. Voorts, ter hoogte van de Moraviëstraat, voormalige schuur of loods, thans garage.

Basisbebouwing: breedhuizen met variërende gevelbreedte en twee bouwlagen onder al dan niet geknikte pannen zadeldaken.
De 19de- eeuwse bebouwing bestaat voornamelijk uit lage arbeidershuisjes, al dan niet met gecementeerde lijstgevels van twee à vier traveeën, onder meer nummer 60 met aangepaste muuropeningen, bewaarde fraaie houten dakkapellen, nummer 70-72, in oorsprong dubbelhuis, thans verbouwd tot twee woonhuizen, nummer 157, nummer 184-194, nummer 219, nummer 262 en nummer 272. Tevens ook verschillende burgerwoningen met twee bouwlagen, onder meer nummers 18 en 20 met verbouwde begane grond, nummer 130 met aangepaste muuropeningen, nummers 191-193.

De 20ste-eeuwse bebouwing bestaat uit burger- en arbeiderswoningen met eenvoudige al dan niet verankerde bakstenen lijstgevels, onder meer nummer 48, nummer 122 met verbouwde begane grond, nummer 160, verfraaid door gele sierbaksteen, nummer 167, nummer 200, nummer 202 verfraaid door gele sierbaksteen doch met aangepaste begane grond, nummer 228, nummer 241-243, nummer 282, nummer 299, vermoedelijk voormalige herberg zie opschrift "IN SEBATIAAN", nummer 402-408 en nummer 462-466.

Bebouwing uit de jaren 1930 en 1940 met duidelijke invloed van de art deco en de nieuwe zakelijkheid, onder meer nummer 101-103, voorgevel volgens bouwplan van 1941 naar ontwerp van J. Tyberghien, nummer 117, nummer 151, nummer 168, verfraaid door groene granito en decoratieve metselverbanden, nummer 177, nummer 205, nummer 208, nummer 257, voorgevel volgens bouwplan van 1944 naar ontwerp van O. Vanderhaeghe (?), nummer 400, verfraaid door het gebruik van granito, nummer 430, deels met vernieuwd parement, nummer 432, nummer 460 met typisch overhoekse erker en granito lateien en nummer 470 met driezijdige erker.

• Gemeentearchief Wevelgem, Wevelgem, bouwaanvragen Wevelgem 874.1, nummer 50/1941 en 14/1944.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie