Kozakstraat

Beschrijving

Dorpstraat met licht gebogen tracé lopende van de Lauwestraat naar de Guldensporenstraat. De naam verwijst naar de Russische Kozakken die in 1814 samen met andere troepen het terugtrekkende Franse leger achtervolgden. Voornamelijk woonfunctie met zowel arbeiders- en kleine burgerwoningen. De bebouwing dateert voornamelijk uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Tal van eenvoudige baksteenbouw van twee traveeën en één à twee bouwlagen onder (geknikte) pannen zadeldaken onder meer nummer 24 met beschilderd parement en muuropeningen in geprofileerde omlijsting; nr. 58-60, eenheidsbebouwing van twee enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema; nummer 83-85 met aflijnende muizentandfries, nummer 135 met beglaasde muurnis met Mariabeeldje; nummer 151-153 twee dieper in gelegen diephuizen met puntgevel.
Eenvoudige arbeiderwoningen van één bouwlaag: nummers 11, 17, 23-29.

Ook verscheidene woningen uit het interbellum onder meer nummer 19, met opvallende plint van geglazuurde tegels; nummer 122 met granito-lateien.
Voorts ook nummer 159, een tweebeukige schuur onder pannen schilddaken.

Naar het straateinde toe, nummer 186, het Goed ter Elst, voor het eerst vermeld in de 15de eeuw als eigendom van de Heer van Wevelgem; 19de-eeuwse aangepaste hoeve met L-vormige opstelling.

• 100 jaar landelijke gilde Wevelgem, Wevelgem, 1996, p. 176.
  • VERVENNE J., Wevelgem in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, afb. 27.